Cauze ale aparitiei si simptomele varicelor

Daca suferiti de vene varicoase, aflati ca faceti parte dintr-un club foarte mare de oameni cu aceeasi afectiune. Numai in America exista 25 milioane de persoane care se lupta zilnic cu venele umflate, serpuitoare, care cauzeaza dureri intense, inflamatii severe si senzatia de picioare grele, obosite. Boala este mai frecventa la femei, 60% dintre ele prezentand semnele bolii la varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.
Nu va pot spune exact care sunt cauzele aparitiei bolii, dar se pare ca ereditatea este unul dintre factorii ce va pot predispune. Daca parintii sau rudele dumneavoastra au contractat aceasta boala, exista o mare probabilitate sa patiti la fel. Persoanele obeze sau care au avut mai multe sarcini sunt susceptibile in mod special deoarece greutatea in plus adauga presiune pe venele membrelor inferioare. Femeile sunt mai vulnerabile in fata varicelor decat barbatii in primul rand datorita schimbarilor hormonale produse de menstruatie, menopauza si medicamentele pe baza de hormoni, in timpul carora peretii venelor se relaxeaza si determina refluxul varicos.
Din proprie experienta am aflat ca stilul de viata, mai ales activitatea fizica zilnica, poate afecta sansele de a contracta varicele. Oamenii a caror profesie impune statul prelungit in picioare (profesori, vanzatori, frizeri, ospatari, etc.) au un risc mai mare de a suferi de varice. In aceeasi situatie sunt si persoanele care ridica multe greutati (halterofilii, de exemplu).
Odata aparuta, insuficienta venoasa nu dispare niciodata de una singura - este o boala progresiva care doar se agraveaza daca nu este tratata. Mergeti la medic daca aveti urmatoarele simptome pentru a diagnostica boala cat mai devreme in evolutia sa.
Senzatia de picioare grele, dureroase (in cazul meu erau mai grave noaptea si dupa exercitii fizice)
Aparitia venelor serpuitoare proeminente pe piciorul afectat
Umflarea gleznei
Pete albastre-maronii pe langa venele afectate
Roseata, senzatie de uscaciune si de mancarime a pielii (denumite statis dermatisis sau eczeme venoase, apar datorita acumularii de fluide in picior)
Ranile minore in zonele afectate sangereaza mai mult decat in mod normal sau vindecarea acestora dureaza mai mult timp
La unii oamenii, pielea de deasupra gleznei se poate micsora din cauza ca grasimea de sub piele se intareste
Aparitia sindromului picioarelor nelinistite coincide in parte cu dezvoltarea varicelor sau a altor insuficiente venoase cronice.
Aparitia unor portiuni albe cu aspect de cicatrice la nivelul gleznelor.

Majoritatea cazurilor de varice sunt benigne, deci nu trebuie sa va alarmati imediat la ideea complicatiilor. Totusi, insuficienta venoasa severa poate cauza si complicatii majore datorate unei circulatii proaste a sangelui la nivelul membrelor afectate.
Durere, greutate, incapacitatea de a merge sau a sta in picioare mai multe ore, afectand astfel munca.
Probleme cutanate - dermatitele pot cauza pierderea pielii
Ulcer varicos,in special in zona gleznelor
Dezvoltarea unor carcinoame in cazul ulcerelor
Sangerari masive in cazul unor traume minore, mai ales la persoanele in varsta
Aparitia cheagurilor de sange in venele afectate. Aceste afectiuni sunt de obicei izolate la nivelul venelor superficiale, dar se pot extinde si la venele profunde devenind o problema serioasa
Necrozarea acuta a depozitelor de grasime, mai ales in zona gleznelor la pacientii cu vene varicoase. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii.

Un comentariu:

  1. menopauza si medicamentele pe baza de hormoni, in timpul carora peretii venelor se relaxeaza si determina refluxul varicos. tratament ulcer varicos

    RăspundețiȘtergere