Ce sunt varicele sau venele varicoase?

Poate le-ati mai intalnit pana acum: micile linii serpuitoare, albastre sau mov, de pe picioarele adultilor, care arata ca liniile de pe o harta. Poate in acel moment v-ati gandit „ce sunt acelea?” Ei bine, sunt vene. De ce nu le are toata lumea? Pentru ca acele vene sunt vene varicoase, adica vene afectate de o anumita boala.

Venele varicoase sunt vene inflamate si marite, care de obicei au o nuanta albastra sau mov inchis. De asemenea, ele pot fi zgrunturoase, proeminente si contorsionate in aparenta. Venele varicoase apar atunci cand micile valve din interiorul venelor nu mai functioneaza corespunzator.
La nivelul membrelor inferioare, sangele circula impotriva gravitatiei, circulatia normala de intoarcere venoasa fiind asigurata de pompa musculara (contractia musculaturii gambelor) si de prezenta unor valve care fragmenteaza coloana de singe favorizand intoarcerea venoasa. Printr-o vena sanatoasa sangele trece fara piedici pana la inima si este impiedicat sa se intoarca in membre printr-o serie de valve minuscule, care se deschid si se inchid pentru a lasa sangele sa treaca. Daca aceste valve sunt slabite sau deteriorate, sangele poate curge in sens invers, inapoi in membru, si se poate aduna in vene, determinand pana la urma aparitia unei insuficiente venoase sau varice.
Varicele sunt o afectiune comuna. Femeile tind sa fie mai afectate decat barbatii, aproximativ 30% dintre acestea dezvoltand varice in timpul vietii, spre deosebire de barbati, care sunt afectati doar in proportie de 15%. Orice vena din corp poate deveni varicoasa (inflamata si marita), dar de obicei se dezvolta la nivelul picioarelor. Gambele sunt cele mai afectate. Acest lucru este o consecinta directa a faptului ca statul in picioare si mersul exercita o presiune marita asupra venelor din partea inferioara a corpului.

Pentru majoritatea oamenilor, venele varicoase nu sunt o amenintare serioasa la adresa sanatatii. Ele pot parea antipatice, inestetice, dar nu ar trebui sa va afecteze circulatia sau sa va cauzeze probleme de sanatate pe termen lung. Varicele cauzeaza complicatii foarte rar, in majoritatea cazurilor nefiind necesar tratamentul medicamentos.
In unele cazuri, venele varicoase pot fi destul de chinuitoare, cauzand durere si picioare inflamate. In cazuri foarte rare pot cauza complicatii cum ar fi depigmentarea pielii si ulcere. Daca varicele dumneavoastra va cauzeaza disconfort sau daca se manifesta unele complicatii, cu siguranta veti necesita tratament medicamentos. Tratamentul trebuie sa împiedice agravarea varicelor si prevenirea complicatiilor lor.

Tipuri de vene varicoase:

Varicele evidente - sunt aproape la suprafata pielii, sunt groase si noduroase. De obice, ele sunt vizibile, lungi si inestetice.

Varicele reticulare - rosii si uneori grupate impreuna, formand o retea.

Varice panza de paianjen - mici grupuri de vene albastre sau rosii care uneori apar pe fata sau pe picioare. Ele sunt inofensive si, spre deosebire de varicele evidente, nu se umfla sub piele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu